Hányszor tüzel a macska egy évben?

hányszor-tüzel-a-macska-egy-évben

Egy nőstény macska gazdájaként fontos tudnod, hogy hányszor tüzel a macska egy évben. A cikkben erre a kérdésre találsz választ. Olvass tovább!
Hányszor tüzel a macska egy évben?

A nem ivartalanított nőstény macskák alapjában véve 2-3 hetente tüzelnek a márciustól szeptemberig tartó időszakban – hacsak nem esnek ezidő alatt teherbe. (Egy tüzelés körülbelül 4-6 napig tart. A 2-3 hetet az egyik ciklus elejétől a másik ciklus elejéig kell számolni.)

Viszont a bent tartott macskák esetében az is előfordulhat, hogy a cica egész évben, folyamatosan tüzel.

Mitől függ, hogy hányszor tüzel a macska egy évben?

A tüzelés gyakorisága függ a mesterséges és a természetes fény intenzitásától, az időjárástól, az évszakoktól, más macskák felbukkanásától, a cica fajtájától, korától és nyilván attól is, hogy a macska vemhes lesz-e.

Az ellés után egy héttel-egy hónappal újraindulhat a nőstény cica ciklusa, és ismét vemhes lehet.
Néhány jó tanács

Ennek tükrében érdemes inkább az ivartalanítás mellett döntened, hiszen az ivaros nőstény macskák nagyon gyakran tüzelnek, ezért évente akár 2-3 alomnyi kiscicát is a világra hozhatnak a kb. 65 napos vemhesség után – plusz életük végéig termékenyek maradnak. Egy alomban akár 6-7 kiscica is lehet, tehát a cicák nagyon szapora állatok.

Ráadásul a tüzelés egy emberek számára igen zavaró tevékenység, hiszen hangos nyávogással, kaparászással, apró vérfoltok hagyásával és nyugtalansággal jár. Arról nem is beszélve, hogy a cica élete is veszélybe kerülhet, ha elkóborol otthonról a tüzelés miatt. Az is előfordulhat, hogy a macska betegségeket kap el a párzás közben.
Ivartalanítás és a tüzelés mérséklése

Viszont kérlek a macskádat NE olyankor ivartalaníttasd, amikor már tüzel, mert ilyenkor veszélyesebb a műtét elvégzése. Várd meg, amíg elmúlik a „bagzás”, és csak akkor vidd el a kedvencedet az állatorvoshoz – bármennyire is nehéz az élet egy tüzelő nősténnyel.

Szoptatós cicánál szintén nem lehet elvégeztetni az ivartalaníttatást. Meg kell várni, amíg a szoptatás befejeződik, ami akár 12 hétig is eltarthat.

Ha SOS szeretnéd elmulasztani a tüzelést, akkor vásárolj a cicának fogamzásgátló tablettát az állatpatikában, és add be Neki a javasolt adagot. Ez a megoldás sajnos már NEM véd a vemhesség ellen, viszont szerencsés esetben a nyugtalanságot és a nyávogást megszüntetheti. Ellenben fontos azt is kiemelni, hogy a cica fogamzásgátló rendszeres szedése súlyos, sőt akár végzetes betegségeket is okoz, ezért csak ritkán alkalmazható ez a megoldás. Hosszabb távon az ivartalanítás a megfelelő megoldás!

Hányszor tüzel a macska egy évben? – (Forrás: youtube.com – meow meow)