Hideg a macska füle – Ez gondot jelent..?

hideg-a-macska-füle

Vannak olyan esetek, amikor normális, ha hideg a macska füle, míg más szituációkban akár állatorvosi segítségre is szükség lehet. Olvasd el a cikkünket, ha szeretnél utánajárni a témának!



Hideg a macska füle – Amikor normális lehet ez a jelenség

Kintről megérkezve: Teljesen természetes, hogy a kinti hűvös környezetből bejövő cicus fülei egy ideig hidegek. Ezzel nincs semmi teendőd, bár ha szeretnéd, akkor egy kicsit közelebb rakhatod a macskádat a kályhához, illetve gondoskodhatsz arról, hogy ne menjen ki megint. 🙂 Egy kis masszírozás is segíthet abban, hogy a cicád fülei újra megfelelő hőmérsékletűek legyenek.

Hosszú ideig tartó mozdulatlanság: Ha a cicád sokáig pihen vagy alszik, akkor előfordulhat, hogy ennek hatására kicsit hidegebbé válnak a fülei. Ennek az az oka, hogy a hőtermelés és az emésztés összefügg egymással, a cicák emésztése pedig lelassul a hosszú mozdulatlanság hatására. Emiatt nem kell aggódnod – a cicák amúgy is nagyon sokat alszanak. Ha újból felélénkül a kedvenced, akkor valószínűleg ismét melegebbé válnak a fülei.

Túl kevés étel fogyasztása (és / vagy hányás): A macskád fülei akkor is hidegebbek lehetnek, ha a cicád valamilyen ok folytán nem eszik eleget – ennek lehetnek természetes okai (például nemrég öklendezett fel néhány szőrcsomót, és most nincs étvágya), de sajnos az is előfordulhat, hogy valamilyen betegség bújkál a cicádban. Ha a macskád étvágya nem jön rendbe egy napon belül, vagy ha a hányása nem múlik el, akkor mindenképpen vidd el az állatorvoshoz!




Stressz: Vannak, akik azt tapasztalják, hogy a szorongós, félős cicák fülei is hidegebbek lehetnek. Ha valóban ez áll a panaszok mögött, akkor érdemes gondoskodnod arról, hogy a macskád egy kicsit nyugodtabbá váljon. 🙂

Hideg a macska füle – Amikor kóros lehet ez a jelenség

Fagyási sérülések: Ha a cica már egy jó ideje bejött a hidegről, de ennek ellenére még mindig hidegek a fülei, akkor rossz esetben akár fagyási sérülései is lehetnek – ezt onnan ismerheted fel, hogy a cicád fülei merevek és esetleg kékes vagy feketés elszíneződés látszódik rajtuk. Árulkodó lehet még az érzéketlenség és a felhólyagosodás is. Ilyenkor azonnal vidd el a macskádat az állatorvoshoz, mert az állat mindenképpen segítségre szorul!

Hipotermia: A hipotermia a szervezet fokozott kihűlését jelenti, ami akár komoly következményekkel (pl. letargia, remegés, görcs, eszméletvesztés, halál) is járhat. Főként akkor veszélyezteti a macskákat, ha a nagy hideg mellé még erős szél is társul, illetve ha vizes az állatok bundája. Ha úgy látod, hogy a cicád nagyon kihűlt, akkor azonnal tekerd bele egy meleg és puha törölközőbe. Jó, ha viszonylag közel teszed a fűtőtesthez, de ne legyen hozzá túl közel, mert a hirtelen nagy hőmérséklet-változás sem jó a cicának. Ha valami miatt nincs a közelben egy működő fűtőtest, akkor esetleg egy melegvizes palackot is odarakhatsz a cica közelébe – de ne érjen közvetlenül a testéhez! A kedvencedet pedig sürgősen vidd el az állatorvoshoz!




Egyéb betegségek: Ha a macskádnak folyamatosan hideg a füle, akkor emögött például keringési problémák, vagy szívbetegségek is állhatnak. Ilyen esetekben további állatorvosi kivizsgálásokra van szükség annak a kiderítése érdekében, hogy a cicádnak pontosan mi a baja.

Összefoglalva – Hideg a macska füle…

Rengeteg oka lehet annak, hogy hideg a macska füle. Ha a cicádnak fagyási sérülése van, ha nagyon kihűlt, esetleg ha már több mint egy napja nem eszik, vagy ha vélhetően valamilyen egyéb betegségben szenved, akkor azonnal keresd fel vele az állatorvost!

Viszont egyéb esetekben vélhetően otthoni módszerekkel is tudod „orvosolni” azt, ha hideg a macskád füle.