Macska háta rángatózik – De miért?

macska-háta-rángatózik

Fura látvány, amikor a macska háta rángatózik, ezért érthető, ha kíváncsi vagy rá, hogy mi áll ennek a jelenségnek a hátterében. Olvass tovább a válaszért!A macska háta rángatózik – #1 – Mert a cica igazgatja a szőrét.

Néha a cicáknak is szükségük van arra, hogy rendezzék egy kicsit a szőrüket. Erre nagyszerű lehetőséget biztosít az, ha kissé megrángatják a hátukat. Ez egy teljesen normális jelenség, nem kell tőle megijedni. (De az már problémát jelezhet, ha a cicák túl sokszor igazgatják a szőrüket.)

A macska háta rángatózik – #2 – Mert érzi, hogy valami van a szőrében. Esetleg hozzáér valami a testéhez.

Az én cicám például akkor szokta rángatni a hátát, ha egy kicsit hozzáér a testéhez a fülhallgató zsinórja vagy a terítő széle. De az is rángatózást eredményezhet, ha mondjuk beleragadt valami a cica szőrébe. Ilyenkor a hát mozgatása a kellemetlen körülmények kiiktatására szolgál.

A macska háta rángatózik – #3 – Mert valamilyen élősködő van a szőrében.  Esetleg allergia, gomba vagy valamilyen más fertőzés okozza az irritációt.

Ha a macska háta rángatózik, az azt is jelezheti, hogy valamilyen élősködő mászkál a testén. Ilyenkor gondoskodni kell a bolha (vagy más) elleni védekezésről. Az irritáció arra is utalhat, hogy a cica allergiás valamire, vagy hogy bőrgombája, esetleg egyéb fertőzése van. Az állatorvos tud arra választ adni, hogy pontosan mi a baj.
A macska háta rángatózik – #4 – Mert valamilyen seb van rajta.  Esetleg fájdalmat érez a cica.

A sebek is okozhatnak fájó, húzódó érzést, amit a cica a háta „rángatásával” jelezhet. Problémát jelenthet az is, ha a sérülés esetleg elfertőződik. Éppen ezért érdemes alaposabban is átkutatnod a cicád szőrét, ha azt látod rajta, hogy gyakran mozgatja hátát. Ha még friss a seb, akkor jó, ha gondoskodsz a kitisztításáról és a fertőtlenítéséről. A kisebb sebek általában maguktól begyógyulnak, de a nagyobb sérülések orvosi ellátást igényelnek.

A macska háta rángatózik – #5 – Mert alvás közben álmodik a cica. 

Teljesen normális, ha a cica mozog és remeg, miközben alszik. Ennek általában az az oka, hogy éppen álmodik valamit. (Sőt, akkor se lepődj meg, ha a cica esetleg morogni vagy vicsorogni kezd alvás közben, mert ez is természetes.)

A macska háta rángatózik – #6 – Mert stresszes. 

A cicák elég érzékenyek a változásokra és inkább a jó értelemben vett állandóságot kedvelik. Ami a mi szemünkben szinte említésre sem méltó történés, az őket nagyon is zavarhatja és stresszessé válhatnak tőle. Például idegességet okozhat egy macskánál az, ha látogató érkezik, ha új macska kerül a házhoz, ha jön egy szerelő, ha vitatkozás tör ki vagy ha a szoba átrendezésre kerül. Többek között a stressz jele is lehet az, ha a macska háta rángatózik. Ilyenkor gondoskodni kell arról, hogy minél hamarabb újra nyugalom vegye körül a cicust.
A macska háta rángatózik – #6 – Mert a macskának valamilyen egyéb betegsége vagy rohama van. 

A rángatózást akár az is kiválthatja, ha a cicának valamilyen rohama van (pl. az epilepszia esetében). De az ilyen rohamoknál az állatnak általában nem csupán a háta rángatózik… Ebben a helyzetben mindenképpen állatorvosi segítségre van szükség, úgyhogy kérd a doktor segítségét. Ha nincs erre lehetőség, akkor pedig a roham után vidd el a cicádat az orvoshoz.

Összefoglalva…

Normális jelenségnek tekinthető, ha a macska háta néha rángatózik. Ha azonban a cica sokszor rángatja a hátát, az valamilyen problémát jelezhet. Ilyenkor nem árt elvinned az állatorvoshoz, illetve csökkentened az őt ért stressz mennyiségét. Ha pedig a macskádnak valamilyen rohama van, akkor az azonnali közbeavatkozást igényel!