Mikortól lehet szilárd ételt adni a cicának?

Mikortól-lehet-szilárd-ételt-adni-a-cicának

Ha kismacskád van, akkor tudnod kell, hogy mikortól lehet szilárd ételt adni a cicának. Olvass tovább!
Mikortól lehet szilárd ételt adni a cicának?

Fontos kiemelni, hogy a kismacskák akár 10-12 hetes korukig is szophatnak. Nem szabad erőltetni a leválásukat (és nem is szabad őket örökbe adni 12 hetes koruk előtt). Egy idő után az anyamacska úgyis jelezni fogja nekik, hogy itt az ideje a szopás abbahagyásának, ezzel tehát nincsen külön teendőd.

Viszont a kismacskáknak 4 hetes koruk körül már adhatsz olyan nedves eledelt, amelyet speciálisan az ő igényeikre szabottan készítettek. Ekkor még ne tegyél kemény vagy ropogós ételt a kiscicák elé, hiszen nem is biztos, hogy ilyenkorra már kibújtak a tejfogaik (erre 2-6 hetes koruk között lehet számítani).

A kismacskák 6 hetes kora után viszont már biztosan felszolgálhatsz egy kis májkrémet, apróra darabolt felvágottat, macskalevest, kinyomós jutalomfalatot vagy aszpikos kaját.

A szárazeledellel legyél óvatos. Csak akkor kezdd hozzászoktatni a kiscicákat, ha a nedves (vagy puha) étellel már jól elboldogulnak. Válassz kisszemű, kifejezetten a kölykök számára készített terméket. Az a legjobb, ha be is vizezed a szemcséket a felszolgálás előtt, mert így a szárazeledel puhábbá válik.
Fontos, hogy ne erőltesd a szilárd étel elfogyasztását, ha a kismacskák még nem készek rá. Lényeges a fokozatosság is, tehát először csak kevés eledelt adj a cicusoknak.

Inkább a kifejezetten kiscicák részére készített termékeket részesítsd előnyben. Ne adj a kölyköknek tehéntejet vagy bármilyen más (főleg laktóztartalmú) tejet. Bár létezik külön macskáknak készített tej is, de jobb, ha fiatalabb korban inkább a kiscicáknak gyártott anyatejpótlót részesíted előnyben.

Az is jó módszer lehet, ha egy kis kölyköknek való macskeledelt az ujjadra kensz, megmutatod nekik, és megnézed, hogy lenyalogatják-e. Ha igen, akkor ki lehet nekik tenni egy kis eledelt egy alacsony karimájú tányérba vagy egy sima, vízszintes felületre. Készülj fel arra, hogy először tuti bele fognak mászni a táljukba vagy bele fognak tapicskolni az ételükbe, ezért jó, ha teszel köréjük egy rongyot vagy egy újságpapírt.
Összefoglalva…

Ha tehát az a kérdés, hogy mikortól lehet szilárd ételt adni a cicának, akkor a kb. 4 hetes kor jelenti az ideális időpontot, tehát ekkor már fel lehet szolgálni egy kis kölyköknek való nedves ételt. Viszont vannak olyan kismacskák, akik már 3 hetes koruk környékén elkezdenek érdeklődni az anyjuk eledele iránt.

Nem szabad elfelejteni, hogy a kiscicák tejfogai csak 2 és 6 hetes koruk között bújnak elő, tehát ezt is figyelembe kell venni a megfelelő szilárdságú eledel kiválasztásánál. Érdemes a fokozatosságra törekedni az átállásnál, és azt sem szabad erőltetni, hogy a kicsik idő előtt abbahagyják a szopást.

 


Mikortól lehet szilárd ételt adni a cicának? Ez a kismacska éppen enni tanul. 🙂 – Forrás: youtube.com – Zanda Radzina)